Er fiskeolie godt til gravide?

Gennem de sidste par uger har vi arbejdet på en opgave vi har skulle skrive i forbindelse med vores studie. Pia har givet udtryk for at der kommer flere og flere spørgsmål om omega-3 og fiskeolie tilskud. Da der er tale om at omega-3 kan have mange positive effekter på forskellige ting, valgte vi at skrive vores opgave om omega-3 tilskud og forebyggelse af depression under og efter graviditeten.

oil-315528_960_720.jpg
Man kan få omega-3 gennem kosten eller i fiskeolie kapsler

Hvad er omega-3?

Omega-3 er et essentiel fedtstof som vores krop ikke selv kan danne og derfor er det vigtig at vi får den igennem kosten. Man kan få omega-3 gennem flere ting, men det bedste er gennem fed fisk eller fiskeolie tilskud. Grunden til det er fordi, at her har omega-3 den form som kroppen skal bruge.

Hvad bruger kroppen omega-3 til?

Generelt bruges omega-3 til forskellige ting i nervesystemet og hjernen. Under graviditeten udvikler dit barns nervesystem og hjerne sig og det kræver omega-3 fra dig. Dit barn skal nok få alt den omega-3 det skal bruge, men det betyder også, at du som mor kan komme i underskud. Selvom din hjerne er udviklet helt, så skal den stadig bruge omega-3 for at fungere optimalt.

Hvordan hænger det så sammen med depression under og efter graviditeten?

Hvad der helt præcis sker i den gravide krop kan man ikke helt finde ud af. Der er forskellige teorier men ingen er endnu bekræftet. Men hvad man kan se er, at de gravide med meget lav omega-3 status har højere risiko for at udvikle depression under og efter graviditeten.

Kan omega-3  som fiskeolie tilskud så forebygge depression under og efter graviditeten?

Det er meget lidt forskning inden for det her specifikke emne. Det betyder så også at vi desværre ikke kan sige ja eller nej. Nogle studer tyder på at det kan have en påvirkning mens andre ikke finder nogen sammenhæng.

Hvad kan man så bruge fiskeolie til?

Man kan bruge fiskeolie til mange ting. Der er ikke bevist nogle negative konsekvenser ved at spise fiskeolie tilskud. Der er til gengæld undersøgt mange fordele ved fiskeolie og alt tyder på, at det kan nedsætte risikoen for for tidlig fødsel, øge fødselsvægten og nedsætte dit barns risiko for astma og allergi senere i livet. Det viser også at der muligvis kan være en positiv motorisk udvikling for barnet og en minimal forbedring af barnets IQ.

Hvilke fiskeolier skal jeg købe?

Alle fiskeolier som kan købes i Danmark lever op til den internationale fiskeolie standart. Den sørger for, at der er den rigtige sammensætning af fedtstoffer, kvaliteten af olien og at der er minimalt indhold af tungmetaller.

Umiddelbart er der igen forskel på, om du vil tage fiskeolie som flydende eller som kapsler. Så skulle det lige være fiske smag/lugt som kan være i nogle produkter.

Hvis du vil tage fiske olie anbefaler vi, at du går på apoteket eller i helsebutik hvor du også kan få god vejledning i alle de forskellige mærker.

 

Vores praktik hos Pia og Cyclus Klinik er nu slut. Vi har nydt at hilse på jer i klinikken og skrive blog indlæg til jer her.

Held og lykke – vi ses måske i fremtiden 😊

Anna og Lise

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s