4 “myter” om mad i graviditeten

 

Efter noget tid her i klinikken har vi fået et par spørgsmål om kost i graviditeten. Vi har samlet dem til jer her, da vi tænker flere kunne sidde med samme tvivl. Hvis i har andre spørgsmål så se forbi klinikken i Aarhus i næste uge eller skriv dem her.

question-mark-1829459_960_720.png

Må jeg spise skyr under min graviditet?

Ja, det kan du tro!

Skyr er en god kilde til kalk og kan indgå i din daglige mængde mælkeprodukter på ½ liter som sundhedsstyrelsen anbefaler under graviditeten.

Grunden til, at skyr kan have fået et ‘dårligt ry’ er, at skyr med smag kan indeholde aspartam som er et kunstigt sødestof som bør undgås i graviditeten. Men hvis du holder dig til neutral skyr er der ingen problemer – skyr har trods alt et lavt fedt og sukkerindhold og er fyldt med protein.

 

strawberries-3263896_960_720
Put frugt og honning på din neutral skyr, for at lave din egen smag!

Må jeg spise sushi i min graviditet!

Her er svaret ikke hundred procent entydigt, ja. Da der kan findes listeria i små mængder i gravad og røget fisk skal du være meget opmærksom på friskheden af de produkter du spiser. Det er derfor vigtigt at checke holdbarheden. Specielt ved vakumpakket fisk kan listeriaen få tid til at udvikle sig og derfor blive en risiko. Husk at smide din fisk ud hvis den har været åbnet i for lang tid.

I forhold til sushi skal du også være sikker på at den rå fisk er blevet behandlet ordentligt. Og hvad vil det så sige? I Danmark er det lov at rå fisk der bruges til sushi skal være frosset ned i minimum 24 timer inden det må benyttes til sushi og det nedsætter risikoen for at blive smittet med listeria til næsten nul.

Grunden til at du skal passe mere på som gravid, er at din risiko for at udvikle sygdommen listeriose, som er en hjernehindebetændelse, er en hel del større end hos den almindelige befolkning.

Da sushi ofte kan indeholde tun skal du være opmærksom på at det er en rovfisk og ofte af den store art og derfor ikke velegnet til gravide da der er for store mængder tungmetaller i.

sushi-2856547_960_720
Undgå sushi med tun!

Må jeg spise upasteuriserede mælkeprodukter?

Nej det må du ikke. Da upasteuriseret mælk kan indeholde listeria er der ligesom ved sushi risiko for listeriose. Men heldigvis er der et alternativ. I Danmark er det ikke tilladt at sælge upasteuriseret mælk andre steder end fra stalddøren så derfor er det meget svært at få mælk der er upasteuriseret. Desuden er dansk produceret oste også altid lavet af pasteuriseret mælk.

De oste man skal være specielt opmærksomme på er udenlandsk produceret bløde oste. De franske er ofte produceret af upasteuriseret mælk. Men heldigvis er der jo et alternativ – de danske!

milk-3231772_960_720
Dansk mælk er pasteuriseret – så drik endelig løs!

Må jeg spise råt kød?

Nej. Råt kød kan indeholde en parasit som hedder toxoplasma som kan give toxoplasmose, bedre kendt som haresyge. Man forventer at op til 80 % af befolkningen har antistoffer i kroppen imod toxoplasma, fordi du kan blive smittet uden du opdager det.

Toxoplasma kan være farlig for dit foster, hvis du bliver smittet og ikke har været smittet tidligere og derved har dannet antistoffer. Hvis du som gravid bliver smittet med toxoplasma kan det give en alvorlig infektion i fosteret som kan føre til misdannelser eller spontan abort.

Udover råt kød kan toxoplasma findes i afføring fra katte. Det er derfor sundhedsstyrelsen fraråder gravide at tømme kattebakken – Så giv endelig den tjans videre til din partner 😉

 

carpaccio-777850_960_720
Carpaccio  – Det ser lækkert ud – Men vent så smager det dobbelt så godt!

På gensyn,

Anna og Lise

One thought on “4 “myter” om mad i graviditeten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s