Skal jeg vælge økologi i min gravidiet?

environment-2196690__340

Hvad er økologi? 

Den oprindelige tanke med økologi er at bevare næringstofferne i både jord og afgrøder. Samtidig er tanken at man dyrker sin jord og opdrætter sine dyr med henblik på bæredygtighed hvor der bliver taget hensyn til både dyrevelfærd, miljø og natur.

Men nu er det jo sådan at selv økologi er blevet til industri. Det vil sige at der i begrænset omfang bliver brugt få, men tilladte pesticider, hvis der er fare for at afgrøderne vil gå til grunde. Der er i alt 33 tilladte midler.

Det man typisk tager hensyn til i økologisk landbrug er jordens frugtbarhed, brugen af kunstgødning og pesticider, dyrenes mulighed for at leve så naturligt som muligt, og så må der heller ikke bruges genmodificeret planter som foder eller afgrøder. I de forarbejdede produkter må der ikke bruges tilsætningsstoffer, kunstige aroma og sødestoffer.

I kødproduktionen er det ikke tilladt at bruge antibiotika. Hvis det skulle være nødvendigt på grund af sygdom at bruge antibiotika vil dyret blive slagtet som konventionelt opdrættet dyr.

En af måderne du kan sikre dig at du får et økologisk produkt er ved at se efter økologi mærket.

Logo_Statskontrolleret Økologisk_Rødt_JPG
Gå efter det danske økologi mærke når du handler. Fødevarestyrelsen

 

Der er nemlig lavet lov for hvad der må være i en fødevare for at det kan være økologisk. Mærket gives kun i Danmark og er under de danske myndigheders kontrol.

 

 

 

I EU er der også et økologi mærke.

organic_farming_logo
EU økologi logo

EU har generelle regler der gælder for hele Europa og varer der bliver importeret til EU. De er kontrolleret af EU myndighederne. De danske regler er lidt strengere da de også indeholder brancheaftaler for produktionen.

 

 

Pesticidernes effect.

Pesticider er det stof landmændene sprøjter deres afgrøder med for at undgå at planterne får sygdomme eller insekter og lignende spiser deres afgrøder. Der er lavet mange undersøgeler over hvor stort et indhold af pesticider vores mad må indeholde, men mange af dem tager ikke højde for den såkaldte cocktail effekt. Coktail effekten vil sige at der er forskellige pesticiderrester på samme madvare eller du blander forkellige madvarer med pesticiderester. I samme åndedrag skal det så også siges at det ikke er alle økologiske pesticider der testes for. Men af de pesticiderester man tester for findes der en højere koncentration i de konventionelt dyrkede afgrøder end i de økologiske.

Pesticider er hormonligenede stoffer der er fedtopløselige og vores krop har svært ved at nedbryde dem. Der er derfor spekulation om at disse kan påvirke evnen til at få børn, udviklingen af barnets hjerne og være hormonforstyrrende.

 

Hvad gør du hvis du ikke har råd til økologi?

Hvis du ikke synes at budgettet helt kan rumme de økologiske priser er dansk producerede fødevarer det næstbedste valg. I Danmark er vores lovgivning generelt noget strengere end i mange andre lande. Her bruger vi en lavere mænge sprøjtemidler og vores regler for hvilke type  midler man må bruge er også strengere. Over halvdelen af det dansk dyrkede frugt var i 2016 fri for pesticider.

En anden mulighed er at du selv kan dyrke din frugt og grøntsager 😉

Vores mening.

Vi er ikke af den mening at du skal spise økologi for en hver pris. Der er mange overvejelser i at vælge det rigtige for netop dig. Der er sundhed, miljø hensyn, dyrevelfærd, madspild, evnen til at producer nok mad til hele verden, og meget andet. Derfor er det vigtigt at du tager dine valg på et så oplyst grundlag som muligt. Vi har derfor lagt noget yderlig materiale op som du kan læse hvis du har lyst.

På gensyn Anna og Lise!

Landbrug & Fødevarer – Om Økologi

Bæredygtigt Landbrug – Jo, Økologerne sprøjter også med pesticider

Forbrugerrådet Tænk – Kemi

Alt om kost – Økologimærker

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s