De 4 vigtigste vitaminer og mineraler i graviditeten

Når man bliver gravid sker der store forandringer i kroppen og der skal lidt flere byggesten til at skabe det lille nye barn. Derfor er det vigtigt at få de ekstra vitaminer og mineraler der er brug for.

En god og varieret kost bidrager med størstedelen af det kroppen har brug for, så der er kun 4 vitaminer og mineraler man skal være ekstra opmærksom på:

  • Folat
  • Kalk
  • D-vitamin
  • Jern

Folsyre

Folsyre er det en god ide at starte på allerede når man tænker på at blive gravid. Ifølge en rapport over danskernes kostvaner får den gennemsnitlige danske kvinde i den fertile alder ikke nok folat til at dække behovet under en graviditet. Folat er med til at danne ny DNA til celler. Ved at sikre dig at du får nok folsyre nedsætter du risikoen for, at dit barn fødes med sjældne neuralrørslidelse som rygmarvsbrok.

Det er vigtigt at få et dagligt indtag på 400 mikrogram. Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen et kosttilskud fra graviditeten planlægges til og med 12. uge.

Du skal ikke være bekymret hvis du ikke fik taget et tilskud af folat fra begyndelsen. Du får det også gennem kosten. For eksempel har grønne grøntsager, bønner, linser og appelsin et højt indhold af folsyre. Men kosten har ikke et tilstrækkelig indhold og det er derfor vigtigt at tage et tilskud så snart man opdager man er gravid.

beans-260210_640
Folsyre – Bønner er en god kilde til folsyre.

 

Kalk

Kalk, er et af de mineraler som er nemme at få gennem kosten, hvis du vel og mærke spiser mælkeprodukter. Kalk er vigtigt for dig og dit barn, da det bruges til at opbygge knogler.

Du skal spise hvad der svarer til 1/2 liter mælkeprodukter dagligt, som rent praktisk vil svare til 1 glas mælk, 1,5 dl yoghurt eller lignende til morgenmad samt 2 skriver ost på brød.

Hvis du ikke spiser mælkeprodukter anbefaler sundhedsstyrelsen et tilskud på 500 mg kalk dagligt fra graviditetens start og til fødslen.

Det er vigtigt at huske, at du har et større behov for kalk under graviditeten og derfor skal have 1/2 liter mælkeprodukter eller 500 mg tilskud udover det kalk der naturligt er i din kost. Du kan blandt andet finde kalk i grønne grøntsager som kål, spinat og bønner samt nødder, havregryn og kerner.

milk-1887234_640
Kalk – mælkeprodukter er en god kilde til kalk.

 

D-vitamin

Sundhedsstyrelsen anbefaler D-vitamin tilskud på 10 mikrogram dagligt gennem hele graviditeten. Du har brug for D-vitamin for at kunne optage dit daglige kalk.

D-vitamin fungerer som en reguleringsmekanisme der sørger for, at der altid er nok kalk i blodet. Enten ved at øge optaget af kalk fra maden i tarmene, eller ved at frigøre kalk fra knoglerne.

Hvis du har mangel på D-vitamin under graviditeten vil barnet blive født med D-vitamin mangel.

D-vitamin får vi i sommermånederne fra solens stråler. Husk at det er vigtigt at beskytte sig, hvis man opholder sig i solen i mere end 10-15 minutter af gangen når man er ude mellem kl 12-15. Skal du spise dig til lidt ekstra D-vitamin skal du spise æg, kylling, opdrættet laks, torsk eller sild.

salmon-518032_640
D-vitamin – Fede fisk indeholder mest D-vitamin.

Jern

Jern er vigtig i forbindelse med at danne røde blod celler og opbygge et jern depot til dit barn. Under graviditeten stiger antallet af røde blodceller med 20-30 %.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 40-50 mg jern om dagen fra uge 10. Hvis din jern tablet ikke indeholder c-vitamin, bør du tage din jern tablet med et glas appelsinjuice, om aftenen inden du går i seng. C-vitaminen i appelsinjuicen øger optaget af jern.

Hvis du lider meget af kvalme kan du godt vente med at tage et jerntilskud til kvalmen nedsættes eller allersenest senest uge 18.

orange-320721_640
Jern – optaget øges hvis man spiser c-vitamin samtidig.

Hvad skal jeg gøre?

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage en gravid multivitamin som ikke indeholder jern. De fleste multivitaminer til gravide indeholder kalk men fordi kalk har en negativ effekt på optagelsen af jern, bør den ikke tages sammen med jern tilskud. Du kan derfor tage din multivitamin og evt kalk hvis du har brug for det om morgen sammen med din morgenmad og din jern tablet med appelsinjuice inden sengetid.

På gensyn, Anna og Lise 😉

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

 

One thought on “De 4 vigtigste vitaminer og mineraler i graviditeten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s